Les primeres avantguardes

LES PRIMERES AVANTGUARDES

Durant el període que va des de començaments del segle XX fins a l’inici de la segona guerra mundial (1945) es desenvolupen a Europa diversos moviments artístics que tindran una gran importància en l’evolució posterior de l’art.

El fauvisme, l’expressionisme i el cubisme són els primers moviments innovadors que obren el pas a totes les renovacions posteriors. Els seus nous plantejaments revisen els conceptes, no tant acadèmics, sinó sensorialistes, i desenvolupen un nou sentit de la idea plàstica, valorant per sobre de tot el subjectivisme, en relació amb el món objetual i la llibertat expressiva.

En els anys transcorreguts entre les dues guerres mundials (1918-1945) sorgeixen nous moviments com el dadaisme i el surrealisme, que donen al concepte de vanguardisme un nou sentit, més enllà de la mera idea d’innovació, a l’intentar trencar el status burgès de l’obra d’art autònoma i intentar la unificació de l’art i la vida, concepció aquesta que arribarà a exercir una influència decisiva en artistes posteriors.

També, es desenvolupen altres moviments artístics ja insinuats en els anys precedents com el neoplasticisme i l’orfisme, en els quals s’adverteix el triomf d’un estil concebut sobre la comprensió de la bellesa intrínseca de les formes pures, esquemàtiques i geomètriques.

Les avantguardes van veure en l’art “primitiu” una alternativa a l’art europeu, al que trobaven desvitalitzat i incapaç d’innovar.

Una de les característiques del segle XX és la importància de l’aparició i difusió de la fotografia, com a mitjà de reproducció; l’art perd part d’aquesta funció, els artistes no necessiten mostrar la realitat tal com és.

Un pensament sobre “Les primeres avantguardes

  1. Hola,
    M’agraden molt aquestes idees per treballar textures. Jo també faig l’assignatura de Visual i Plàstica a una escola de Sabadell i molts cops se m’acaben les idees, sobretot les bones. 😉 Felicitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s